Opinnot kasaan tarjottimelta – ohjauksella onnistumiseen

Mari Saranpää toimii liiketalouden kouluttajana Sedu Aikuiskoulutuksessa.

Mari Saranpää pitää hyvänä asiana ViVa24h-projektin ohjausmallia, samanlainen resurssi olisi tarpeen monelle muullekin opiskelijalle.

Mari Saranpää toimii Sedu Aikuiskoulutuksessa liiketalouden perustutkinnon, merkonomi, kouluttajana. Monet vivalaiset ovat hänelle tuttuja, sillä liiketalouden opinnot ovat olleet suosittuja projektin osallistujien keskuudessa.

– Vivalaiset ovat meillä niitä tunnollisimpia opiskelijoita. He ovat aktiivisia, kysyvät ja valmistuvat nopeasti, kehuu Mari.

Tähän vaikuttaa Marin mielestä se, että vivalaisilla on enemmän lähiopetusta kuin muilla opiskelijoilla. Heillä on myös viikoittaisia tehtäväntekopäiviä, jolloin tehtävät tulevat paremmin tehtyä ajallaan. Poissaoloista on ilmoitettava, joten joku on selvillä koko ajan siitä, missä opiskelija menee. Näin asiat rullaavat, ja silloin myös valmistuminen häämöttää edessä nopeammin.

Kullanarvoinen koulutustarjotin

Mari kasaa opinnot opiskelijan kanssa liiketalouden perustutkinnon koulutustarjottimelta. Opintojen alussa henkilökohtaistamisessa selvitetään, mikä on kunkin opiskelijan aikataulu, millaisella opiskeluvauhdilla ja -halulla hän haluaa edetä. Lähiopetus katsotaan koulutustarjottimelta, josta valitaan kulloinkin suoritettavat kurssit. Suunnitelmia voi silti muuttaa opintojen edetessä, joustavuuteen pyritään.

Tarjottimelta opiskelija näkee myös sen, koska kurssi toteutetaan seuraavan kerran, jos suoritus syystä tai toisesta jää uupumaan ensimmäisellä kerralla. Henkilökohtaisilla keskusteluilla on Marin mukaan iso merkitys opintojen aikana. Hän toivoo, että opiskelijat ottaisivat heti yhteyttä pulmien ilmaantuessa. Lyhytkin juttelu voi selvittää isoja asioita.

-Ohjauksella on iso merkitys ja sillä, että ohjausta on tarjolla. Se parantaa opiskeluprosessin vaikuttavuutta, ja valmistuminen nopeutuu. Tämä on nähty ViVa-projektissa. Vivalaisia, jotka ovat projektin jälkeen siirtyneet opiskelemaan muulla rahoituksella, valmistuu syksyn mittaan. Heillä on pysynyt aktiivinen ote päällä koko opintojen ajan. Tällainen ”vivamainen” resurssi olisi tarpeen monelle muullekin opiskelijalle, Mari miettii ja kertoo aikovansa laittaa kalenteriinsa valmiiksi keskusteluaikoja, joista liiketalouden opiskelijat voivat varata tapaamisia.

Mari Saranpää keskustelemassa Aleksi Savolaisen kanssa opintojen aikataulusta.