Haasteet voitoksi

Nina Weman ja neljän päivän ikäinen vasikka.

Nina suoritti kesken jääneet opinnot

Nina Weman, 25, on aina ollut tekemisissä hevosten kanssa. Siksi oli selvää, että hän lähtee opiskelemaan alaa Kemiöön. Vaikka siellä opetuskielenä olikin ruotsi ja koti oli kaukana. Kaksi vuotta Nina opiskeli, ja sitten opinnot keskeytyivät.

Ennen ViVa24h-projektia Nina oli työttömänä. Eri ohjauspalveluista ei löytynyt hänelle apua.

– Minulle sanottiin, että pitää hakea kouluun. Minä sanoin koulukammoisena, etten halua, en pysty. Ajattelin, että pitää olla vaihtoehtoja, Nina muistelee ja miettii nyt jälkeenpäin, että hänelle olisi ollut hyötyä siitä, jos olisi saanut henkilökohtaisempaa apua. Jos joku olisi esimerkiksi istunut viereen tekemään CV:tä, koska yksin hän ei siihen pystynyt.

TE-toimistossa ehdotettiin ViVa24h-projektia, jotta Nina saisi kuitenkin käytyä koulut loppuun. Hän aloitti opinnot Sedu Aikuiskoulutuksessa joulukuussa 2013 tavoitteenaan Tuotantoeläinten hoidon ja hyvinvoinnin ammattitutkinto, joka suoritetaan näyttötutkintona. Projektihenkilöstön kanssa tehtiin alkukartoitus. Projektin väki ohjasi Ninaa aina tarvittaessa ja kun sovittiin seuraavista askelista. Sedu Aikuiskoulutuksen kouluttajien Leena Ojalan ja Irma Uusi-Laitilan kanssa sumplittiin ja suunniteltiin opintoja.

Haasteet voitoksi

Tutkinnon yhtenä osana on hevosten hoitaminen tuotantoeläintilalla. Ninalla oli ennestään niin paljon kokemusta hevosista, että hän teki tehtävät ja suoritti tutkintotilaisuuden saman tien. Tammi–helmikuun Nina oli työssäoppimisessa Ojalan tallissa Ilmajoella. Talli oli ennestään tuttu paikka Ninalle, koska perheen hevosia on ollut siellä.

– Tähän työssäoppimispaikkaan oli helppo mennä, mutta muuten minulle on ollut haaste mennä vieraaseen paikkaan. Olen joutunut ylittämään itseni. Uudessa paikassa ovat vastassa uudet ihmiset ja erilaiset tavat. Olen pelännyt, osaanko ja kuinka minuun suhtaudutaan. Toisaalta työssäoppimisessa on hienoa juuri se, että pääsee tutustumaan erilaisiin paikkoihin, mikä ei muuten olisi mahdollista. Ja nyt ei enää niin paljon hirvitä, kun on ollut jo muutamassa paikassa.

Tulevaisuudessa hevosia

Toinen työssäoppimispaikka oli sekin mukava, Rinta-Kokon navetta Ilmajoella. Syksyksi on jäljellä vielä yksi työssäoppimispaikka Yli-Savusen tilalla, jossa on tarkoitus harjoitella lypsämistä. Sen jälkeen Nina suorittaa maidontuotannon ja asiakaspalvelun tutkintotilaisuuden.

Koulunkäynti on aikaisemmin ollut Ninalle hankalaa, hänestä on tuntunut, että tehtäviin ei vain jaksa keskittyä. Nyt on voinut panostaa käytännön työhön ja oppimiseen ja edetä teoriassa ja tehtävissä pienemmissä erissä.

– Sain koulun navetassa hyvää palautetta työstäni ja tein siellä paljon itsenäisestikin.

Tulevaisuudessa Nina haluaisi työskennellä hevosten parissa. Myös lehmiä voisi lomittaa. Eläimet ovat joka tapauksessa tärkeässä roolissa Ninan elämässä, siitä pitävät omat ja perheen koirat sekä hevoset huolen.

Kouluttaja Leena Ojala ja opiskelija Nina Weman työoppimispaikalla Yli-Savusen navetassa.

Kouluttaja Leena Ojala ja opiskelija Nina Weman työssäoppimispaikalla Yli-Savusen navetassa.

Tsemppi päälle ja tutkinto loppuun

Leena Ojala toimii Sedu Aikuiskoulutuksessa maatalousalan kouluttajana Ilmajoella. Hän on luotsannut oman alansa nuoria kohti tutkintoa.

– Mietimme yhdessä opiskelijan kanssa, mistä hänellä on kokemusta. Opintojen loppuun vieminen saattaa olla hyvinkin pienestä kiinni. Monesti kirjalliset tehtävät ovat jääneet tekemättä. Usein käytännön osaaminen on silti todella hyvää, Leena kertoo.

Henkilökohtaistamisen avulla katsotaan, mitä vielä pitää tehdä, jotta tutkinto valmistuu. Opiskelijan kanssa mietitään, kuinka puuttuvat opinnot saadaan lukujärjestykseen järkevästi. Henkilökohtaistaminen on Leenan mielestä tuonut mukanaan positiivisia asioita. Opinnot voivat olla yhä räätälöidympiä.

– ViVa24h:ssa on ollut plussaa runsas työssäoppimisen määrä. Esimerkiksi lypsämistä voidaan harjoitella niin kauan, että se sujuu. Opiskeluprosessi nopeutuu, kun työssäoppimisessa voi tehdä juuri niitä asioita, joissa kaipaa lisää harjoitusta.

Kirittäjänä

Leena on huomannut, että opintojen aikana on hyvä olla joku, joka asettaa takarajoja ja päivämääriä. Säännöllisissä palavereissa katsotaan, onko kaikki tehtävät tehty ja työssäoppimisen tavoitteet saavutettu. Aikataulutus on tärkeää.

– Olen ollut tässä sellainen tsemppaaja. Kiritän opiskelijaa eteenpäin. Ketään ei jätetä oman onnensa nojaan, silti varon hengittämästä niskaan.

Projektin kautta tulleita nuoria on Leenan mukaan ollut helppo lähettää maatiloille työssäoppimiseen, koska heillä on ollut jo valmiiksi käytännön osaamista. Sen lisäksi harjoitellaan esimerkiksi raportointia, joka on tärkeää tiloilla.

Nina Weman haluaisi työskennellä hevosten ja  lehmien parissa.

Nina Weman haluaisi työskennellä hevosten ja lehmien parissa.